Amigurumi



Wat is amigurumi ?

Alhoewel het woord steeds bekender wordt kan het heel goed zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt;  amigurumi.  Het uitspreken van het woord is voor sommige mensen al een uitdaging : “ a-mi-guu-roe-mie”.   Het klinkt nu wellicht als een overheerlijk roerbak gerecht wat je op de kaart van de Chinees op de hoek kunt vinden maar amigurumi heeft ook een daadwerkelijke betekenis. Het woord is afgeleid van 2 Japanse woorden.

編み物  Amimono = haken/breien 
ぬいぐるみ nuigurumi = knuffelbeest. 


Amigurumi is de Japanse kunst van gebreide of gehaakte kleine knuffeldiertjes en menselijke figuurtjes die in de jaren 50 is ontstaan. Kenmerkend voor de originele Japanse amigurumi is dat ze een hoog schattigheids gehalte hebben. Dit wordt veroorzaakt door beestjes een te groot bolvormig hoofd te geven ten opzichte van een klein cilindervormig lijfje. Soms dan weer met overdreven grote of juist kleine ledematen. 

De oorsprong van amigurumi is een beetje vaag. Naar horen zeggen is deze vorm van haken ontstaan omdat men in de jaren 50 en 60 in Japan grote behoefte had aan schattige voorwerpen. Deze behoefte werd mede veroorzaakt door de  atoombom in Hiroshima in 1945. Daarnaast verhuisden in de jaren 60 veel Japanse gezinnen van het platteland naar de grote steden om daar kantoorbanen te vinden. Ouders gingen aan het werk en zagen hun kinderen veel minder dan voorheen. De amigurumi’s  zorgde  ervoor dat zowel de kinderen als hun overwerkte ouders nog een stukje vrolijkheid in hun leven hadden.  In deze tijd is ook Hello Kitty geboren, die ook dezelfde kenmerken vertoont als een amigurumi. 
  
Amigurumi’s worden zowel gebreid als gehaakt, maar we zien wel dat in de afgelopen jaren de gehaakte amigurumi het wint qua populariteit.  Bij het haken wordt over het algemeen gebruik gemaakt van katoen. Amigurumi’s worden gehaakt in spiraalvorm. In tegenstelling tot het typische westerse haken worden de toeren niet met een halve vaste gesloten, er wordt door gehaakt. 

Je haakt  amigurumi’s met een te kleine haaknaald in verhouding tot de dikte van het gebruikte katoen.  Als op de bol staat aangeven dat je met een haaknaald 3,5 dient te haken neem je voor amigurumi haken een 3 of zelfs een 2,5. Dit doen we om een zeer strak haakwerk te krijgen zonder gaatjes waar de vulling uit zou kunnen ontsnappen.  Amigurumi’s worden meestal gemaakt met verschillende losse onderdelen die later aan elkaar vast worden genaaid. 

Op dit moment vind er een wereldwijde explosie plaats  van mensen die amigurumi’s haken maar ook ontwerpen.  Je ziet niet enkel poppetjes meer, maar ook beestjes, voedsel, en agehaakte gebruiksvoorwerpen.  Deze trend is nog steeds groeiende en amigurumi’s bereiken een grote doelgroep. Kinderen vinden ze geweldig en  ook dames op hogere leeftijd vinden dit soort patronen fantastisch ter afwisseling op het geijkte haak en breiwerk.  Zelfs mannen geven af en toe schoorvoetend toe dat “die beestjes” best grappig zijn. Je ziet het, amigurumi’s veroveren de wereld !

Bron: Amigurumi & More; Tessa van Riet-Ernst

4 opmerkingen:

  1. Hallo, hebben jullie een haak of brei patroon van deze uil.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jaaa ik wil ook graag een haak of brei patroon van deze uil. Mijn praktijk heet namelijk "De blauwe uil"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou ook graag het patroontje willen ben een beginner met haken maar hij us erg lief.

    BeantwoordenVerwijderen